Van Gogh Museum Amsterdam

De renovatie van het Van Gogh Museum is voltooid.  Het gebouw aan het Museumplein is opgeknapt en verduurzaamd.

Het Van Gogh Museum ging afgelopen najaar voor zeven maanden dicht, omdat de klimaatinstallaties moesten worden vervangen. In 2010 was al begonnen met de aanpassingen aan het museum, die noodzakelijk waren wegens verscherpte eisen op het gebied van brandveiligheid. Tijdens de sluiting is het gebouw onder meer verduurzaamd.

Zo is het museum voorzien van een moderne en duurzame klimaatinstallatie, waarmee per zaal het gewenste klimaat gereguleerd kan worden. In een 160 meter diepe put onder het museum is een warmte-koudeopslag geplaatst, die in de zomer warmte vasthoudt en in de winter het gebouw hiermee kan verwarmen.

Het gehele dak is vervangen en extra geïsoleerd, dankzij het aanbrengen van 1500 vierkante meter nieuwe dakbedekking en 199 nieuwe lichtkoepels. Het Van Gogh Museum werkt aan het ontwikkelen van een duurzaamheidscertificaat voor musea, het zogenaamde BREEAM Label. Eind 2013 hoopt het museum dit certificaat te ontvangen.

Het gehele museumgebouw heeft een grondige opfrisbeurt gekregen. Maar liefst 2.300 m² parketvloer is vernieuwd, 4.300 m² plafonds zijn vervangen en 11.000 m² verf is aangebracht op de muren en wanden. Ook is het gebouw voorzien van nieuwe bekabeling, ten behoeve van tentoonstellingen, presentaties en overige programmering.

  • Opdrachtgever : Rijksgebouwendienst
  • Uitgevoerd in opdracht van : Bouwbedrijf van der Spek bv
  • Architect : GGH Architecten
  • Opgeleverd : 29-03-2013
  • Fotografie : Martijn van den Dobbelsteen